Trick or Treat

Astazi este Halloweenul! Copii costumati merg din casa in casa pentru a rosti celebrul “Trick or Treat”. Treat-ul este ca aceastia sa primeasca bomboane sau dulciuri, iar trick-ul este de fapt o amenintare pentru proprieterii caselor ce nu isi deschid usa. Un coleg de munca imi povestea ca atunci cand el era mic pregatea cu o saptamana inainte oua in soare, iar daca vreo casa nu deschidea usa……arunca cu ouale stricate pe casa! Bleah! Fiecare cu “razbunarea” lui!
Cu toate ca aceasta sarbatoare este considerata una americana, originea este celtica si dateaza din secolul al 16lea. Irlandezii sarbatoreau Samhain – Anul Nou Celtic – unde se considera ca in aceasta zi spiritele rele si zanele se arata printre oameni. Pentru a lupta impotriva acestor spirite rele oamenii se costumau si isi decorau casele pentru a se ascunde de ele.
Datorita faptului ca multi irlandezi au imigrat in US, sarbatoarea a aparut si aici prin anii 1911 dar foarte populara a devenit prin 1940 cand aceasta era deja raspandita in tot vestul Statelor Unite si Canada.
Cel mai cunoscut simbol pentru acest eveniment este Jack-o-lantern – acel dovleac scluptat si luminat. Acum ca scriu acest post, parca imi pare rau ca nu mi-am decorat si eu casa. Macar sa scluptez un dovleac si tot ar fi trebuit sa ma implic intr-o activitate specifica. Acum este prea tarziu…la anul cu siguranta.
Ce nu stiam eu este ca aceasta sarbatoare, pe langa Anglia si US, este populara si in alte tari cum ar fi: Mexic, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Canada dar si in anumite tari din estul Asiei.
Si acum ca v-am spus povestea asa…..Trick or treat?
Sa vedem cine imi trimite bomboane! Si mai trimit o provocare! Cine sarbatoreste Halloweenul, poate povesti in cele de mai jos experienta lui!

One thought on “Trick or Treat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.