Thanksgiving dinner

Anul acesta am decis ca vreau sa vorbesc despre aceasta mare sarbatoare americana prin a va face mai cunoscute preparatele traditionale ce se pun pe masa cu aceasta ocazie. Mai ales ca, pentru prima data, m-am implicat in procesul de gatire a acestora. Bineinteles ca nu am fost singura in bucatarie, am avut drept bucatar sef pe buna mea prietena. Eu am fost doar asa, ajutor de bucatar. Mi-am luat notite, am facut multe poze…asa ca acum cat de cat ma pricep macar cat sa scriu si eu un articol de blog.

Cumparaturile pentru a pregati masa le-am facut cu o zi inainte. Nu vreti sa stiti ce stres am trait. Eu am crezut ca e ca in Romania, aglomeratie prin magazine, rafturi goale, oameni care cumpara orice dar numai sa cumpere. Sincer va spun, am crezut ca nu o sa gasim nimic din cele aflate pe lista. Ei bine….le-am gasit pe toate. Nu spun ca nu era aglomerat, dar nici macel nu era. Si lumea nu se manifesta ca si cum sfarsitul lumii avea sa vina. Un pic dovleacul ne-a cam dat bataie de cap, in rest totul a decurs lin si frumos.

Asa ca in dimineata de Thankgiving ne-am trezit cu totii si am inceput sa pregatim pe rand foate preparatele.

Noi am fost responsabili de urmatoarele:

Sweet potato casserole – adica in traducere libera Caserola de Cartofi Dulci. Pai pui cartofii dulci la cuptor; dupa ce se fac ii cureti de coaja si ii faci ca pe piure. Se adauga zahar brun, nuci, putina scortisoara, unt si pesmet pe deasupra, iar apoi se da la cuptor. Nu pot sa va descriu cat de buni sunt, asa ca doar va las sa va inchipuiti. Pun cateva poze in cele de mai jos….macar asa cu privirea sa va omenesc.

Green beans – sau fasole verde. Aici e simpla treaba, tai capetele pastailor, apoi le lui un pic la fiert. Dar doar asa un pic. Apoi le scurgi bine de apa si le pui intr-o tigaie cu un pic de ulei de masline si un pic de usturoi pisat. Si le calesti  iar asa putin (nu mult) apoi cand le-ai pus in bolul in care le vei servi, vei adauga si un pic de migdale pe deasupra. Noi mai adaugam si un pic de ulei de masline proaspat pe deasupra. Cel mai important este ca pastaile sa fie inca un pic tari, crocante. Yummy yummi! Ce pofta mi s-a facut! La noi cam asa au iesit!

Cranberry Sauce – sos de merisoare. Un pic acrisor, numai bun de servit cu pieptul de curcan. Aici lucrurile stau cam asa. Iei merisoarele si dupa ce le clatesti in apa rece, le pui intr-o oala. Si apoi adaugi sucul de la cateva portocale plus deva zahar si-un bat de scortisoara. Adaugi si un pic de coaja de portocala, asa de gust si le lasi la fiert, pana cand merisoale se sparg una cate una si toata compozitia devine un sos gelatinos. Gata treaba si cu acest preparat. Trecem la urmatorul nu inainte de a va arata produsul final.

Stuffing – pe asta chiar nu stiu cum sa il traduc. Un fel de umplutura care ori se gateste inauntrul curcanului, fie separat. Noi am ales sa il facem separat. Si se face super usor. Se pune paine uscata taiata cubulete, ceapa tocata, niste mere taiate si ele tot cubulete, niste salvie (neaparat), tije de telina verde, adaugi un pic de supa de curcan plus cateva merisoare confiate si le bagi la cuptor, dupa ce in prealabil le-ai amestecat un pic intr-o tigaie pe foc. Tot ca in forma de casoleta trebuie sa iasa. Rezultatul final il vedeti in cele de mai jos, bineinteles.

Pumpkin Soup – supa de dovleac. Se pun la cuptor fellile de dovleac pana cand devin moi, astfel incat sa le zdrobesti ca pe piure. Apoi se adauga sare, piper plus heavy cream (un fel de frisca lichida de gatit) si adaugi asa in top niste seminte de dovleac prajite. Are un gust foarte diferit de supele din Romania, insa sincera sa fiu…mie mi-a placut.

Mushroom Crostini – asta e inventia mea. Nu este traditionala de Thankgiving, insa parerea mea este ca acest aperitiv il poti servi la fiecare masa festiva. Primul lucru ce trebuie facut este sa tai ciupercile, sa le ungi cu ulei de masline, usturoi, rozmarin si sa le bagi la cuptor. Intre timp iei o paine bagheta, o tai felii si o bagi la cuptor sa o faci crocanta. O scoti de la cuptor si o ungi cu unt si apoi cu ustoroi.  Peste paine pui niste brie si apoi cateva felii de ciuperci. Deliciu si mai multe nu. Ma felicit pentru inventarea acestei retete, sincer va spun. Gustul si prezentarea sunt de milioane. Ce ziceti? Mi-ai iesit?

Brie Pie – placinta de branza brie cu gem de caise. Wow, wow si iar wow! Se cumpara niste aluat de foietaj si se desface in fasii cat mai subtiri. Intre fiecare foaie se unge cu unt si apoi cand ai reconstruit tot aluatul pe straturi se pune branza cu gemul de caise in mijloc. Se impatura aluatul si se baga la cuptor. Cand e gata, se serveste cu mere (un pic mai acre) si cu nuci. O nebunie. Ce imi place la acest preparat este ca nu te muncesti ce stiu eu ce, iar rezultatul final arata de milioane. Cu asta am fost super impresionata. Prietena mea a facut o treaba fantastica. Poze mai jos!

Curcanul nu l-am facut noi, aceasta a fost in sarcina gazdei. La fel ca si traditionalul piure de cartofi. Tot gazda a pregatit si morcovii la cuptor plus gravy sauce.

Noi am petrecut cu mancare, asa cum ati vazut mai sus, cu voie buna, cu un foc in patio, iar la sfarsit cu un dans pe cinste. Pe semne ca vinul isi facuse deja efectul.

 

Va las, e tarziu aici, iar maine deja e timpul pentru pregatire de Craciun. Se lasa cu multe bunatati preparate de casa, insa despre asta intr-o alta poveste. Noapte buna dragii mei!

2 thoughts on “Thanksgiving dinner

  1. Ana says:

    Multumim pentru minunatiile prezentate! Intradevar e bine sa mai vezi si altceva. Neparat trebuie sa incerc retetele !!

  2. Ora Exacta says:

    Navigand pe netul romanesc iata ca am nimerit pe pagina dumeavoastra.
    Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea
    articolelor de pe acest sait si va urez cat mai mult succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *