Hurricane Isaac

Prima experienta cu uraganele! Nu a lovit Miami, dar totusi am cate ceva sa va povestesc! Stiintific (asta ca sa par desteapta!) denumirea generica este de ciclon tropical, insa in functie de intensitatea pe care acesta o are, se mai numesc si altfel, cum ar fi: uragan, furtuna tropicala, taifun etc. E, de ce v-am bagat asa in stiinta, ca doar blogul meu nu e unul de savant! Ca sa va spun ca de fapt uraganul nu a fost uragan (pentru ca ochiul din mijloc nu era foarte bine organizat), ci a fost decat o furtuna tropicala, adica un ciclon tropical cu o intensitate mai mica. Bun, si acum ca ne-am lamurit sa trecem la povestirile obisnuite si sa lasam stiinta deoparte!Cam cu o saptamana inainte ca uraganul sa ajunga in Florida, in sedinta zilnica pe care o avem la munca ne anunta state de posibila EMERGENCY! Ne anunta ca un uragan (ei nu folosesc termentul de ciclon tropical – asa ca la carte) s-a format si ca pe undeva pe luni seara va lovi Florida (punctul in care va lovi nu se stie, dar toata lumea sa fie pregatita). Ce inseamna sa fii pregatit, poate va intrebati! Inseamna sa ai in casa mancare neperisabila (adica conserve, cipsuri si ce mai poti digera), sa ai apa, sa ai lumanari (poti sta si doua saptamani fara lumina, poate si mai mult), sa ai bani cash (aici nu prea ii vezi la fata, ca folosesti numai cardul, dar cum nu este electricitate, nu merg bancomatele, POS-urile, astfel cash-ul este bine venit in aceasta situatie), baterii si radio pe baterii (asta ca sa mai auzi stirile referitoare la uragan). In rest, multa rabdare pana trece totul si viata isi reia cursul normal!

Programul preferat inaintea uraganului Isaac a fost The Weather Channel. Acolo erai tot timpul updatat la secunda. Specialistii, in prima faza, au prezis ca uraganul va lovi ultima oara (adica se va stinge) chiar in zona Miami! Asa arata traiectoria! Insa ciclonul tropical isi schimba traiectoria in functie de mai multi factori, unul dintre ei fiind curentii de aer pe care ii intalneste in jur, asa ca incet, dar sigur a ocolit zona Miami si s-a pozitionat in Golful Mexic, urmand sa loveasca zona New Orleans.

Chiar daca nu a lovit zona unde locuiesc, asta nu inseamna ca nu am simtit efectele lui. Cam cu doua zile inainte ca uraganul sa fie in dreptul Floridei, am avut parte de multe ploi, de vant din ce in ce mai puternic si de multa mizerie pe strazi (vantul a doborat multe frunze de palmier). Asta a fost descrierea stiintifica ( nu stiu ce am azi cu stiinta, promit ca nu imi schimb profilul blogului, dar asa imi vine azi!), ca trairea personala o puteti citi mai jos!

Poate va intrebati daca mi-a fost frica! Ei bine, nu mi-a fost. Nu mi-a fost pentru ca am inteles ca acest uragan este asa super light, ca de fapt nici nu e uragan ci e o furtuna tropicala; ca pana sa stim acest lucru, ne gandeam cu sotul daca sa plecam de acasa sau nu! Paranteza: daca pleci de acasa si te duci intr-o mini vacanta in zonele neafectate de uragan, ai sanse destul de mari sa iti gasesti casa goala! Daca stai acasa, s-ar putea sa ramai fara masina (nu ca o fura cineva, dar orice pom poate fi doborat de uragan chiar pe masina ta). So, oricum ai calcula, tot iti da cu virgula. Inchid paranteza :)

In ziua cand uraganul a fost pe linie cu zona Miami, vantul a fost ingrozitor! La fel si ploaia. Venea amandoua in rafale puternice. Din casa se vedea ca un mare potop. Noaptea dormi daca poti! Vantul batea atat de tare (in continuu), incat zgomotul nu te lasa sa dormi. Ghinionul era cu atat mai mare cu cat se luase si lumina (cauza, efectele urganului), asa ca nici televizonul nu iti putea tine de urat.

Ce mai vreau sa va mai spun, este ca pe toata perioada aceasta eu am lucrat, deci Macys-ul meu nu a considerat ca pericolul este atat de mare, incat sa nu mergem la munca. Autobuzele din oras si-au oprit activitatea, insa nu si Macys! Eee, dar asta e o frustare de-a mea si o alta poveste!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.